{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Het leven op zee tijdens de installatie van onze windturbines

Momenteel installeert de Sea Installer de 7MW windturbines van Rentel in zee. We zijn inmiddels bijna halverwege het installatieproces. Hoog tijd om iets bij te leren over het leven op zee. Stéphanie Rits is Risk & Interface manager voor Rentel en gaat regelmatig mee aan boord van de Sea Installer om inspecties uit te voeren. Ze houdt een oogje in het zeil voor de Rentel werknemers aan land en deelt graag haar ervaringen met ons.

Wat is je taak aan boord?

“Op het schip vertegenwoordig ik Rentel als opdrachtgever van de werken en volg ik het installatieproces op de voet. Mijn aanwezigheid is vereist om een oogje in het zeil te houden. Ik controleer of alle procedures die werden vastgelegd correct worden. Daarnaast sta ik in voor de dagelijkse rapportering van het installatieproces. Op kantoor houd ik me voornamelijk bezig met raakvlakmanagement voor de funderingen en de windturbines. De technische achtergrond die ik hierbij heb opgebouwd, komt goed van pas op zee.”

Hoe is de sfeer aan boord tijdens een installatiemissie?

“Op zee bestaat er zoiets als een ‘offshore mentaliteit’. Zelfs bij kleine discussies bewaren we steeds ons respect voor elkaar. We zorgen ook voor mekaar aan boord. Logisch, want we zitten letterlijk allemaal in hetzelfde schuitje. Iedereen is ver van huis en zit eigenlijk vast op dat schip. Zonder die ‘offshore mentaliteit’ zouden we het niet lang volhouden.”

Jullie zitten allen in hetzelfde schuitje, met hoeveel zijn jullie eigenlijk?

“Gemiddeld gaan zo’n 60 medewerkers mee op missie. Dat lijken behoorlijk veel mensen. Maar er zijn dan ook 3 verschillende ondernemingen aan het werk op het installatieschip. Eerst en vooral heb je de medewerkers van Rentel. En uiteraard zijn er werknemers van DEME aan boord. Zij bedienen en onderhouden het schip. Tot slot wordt het team vervolledigd door de werknemers van Siemens. Zij installeren de windturbines. Ieder heeft zijn taak en alle partijen werken zeer goed samen.”

Welke uitdagingen brengt werken op een schip met zich mee?

“Eerst en vooral heb je de strenge veiligheidsvoorwaarden waar je je steeds bewust van moet zijn. Daarnaast is het een bijzondere ervaring om 24/7 aanwezig te zijn op je werk. Je leeft samen met je collega’s en aannemers. Dat is best uitdagend. Maar op die manier kan ik als vertegenwoordiger van Rentel investeren in stabiele relaties met onze aannemers. Daarvoor is samen werken en leven wel erg handig.”

Jullie zijn bijna halverwege de installatie van 42 gigantische windturbines. Wanneer verwacht je het project op te leveren?

“We mikken op augustus. Maar net zoals het weer op zee, is die voorspelling nog steeds wat wisselvallig … (lacht)”.

Het leven op zee tijdens de installatie van onze windturbines